Selalunya bila anda menikmati juadah
yang berasaskan daging seperti rendang dan kari, tentu lebih berselera
jika daging tersebut lembut dan empuk. Nikmatnya memang tak terhingga,
kan?
Justeru
itu, kalau anda bercadang nak masak lauk-pauk yang berasaskan daging
seperti daging black pepper, kari ataupun rendang daging, berikut ada 5
cara melembutkan daging yang boleh anda cuba;
Cara Pertama:
1. Anda sediakan beberapa helai daun nangka dan bersihkannya dahulu.
Gambar hiasan daun nangka - wikipedia.org
2. Kemudian, masukkan saja daun nangka tadi ke dalam periuk bersama dengan daging yang ingin direbus.
Cara Kedua:
1. Anda ambil daun pisang abu dan lapkannya dulu sampai bersih.
2. Kemudian, carik-carikkan daun pisang abu tadi.
3. Lepas tu, masukkan saja ke dalam kuali atau periuk bersama-sama dengan daging yang ingin dimasak.
Cara Ketiga:
1. Anda perlukan setengah atau sebiji pinang tua.
Gambar hiasan pinang - GoldenAgro.com
2. Kupaskan dan bersihkan pinang tua tadi.
3. Setelah itu, masukkannya ke dalam periuk (kuali) untuk dimasak sekali dengan daging.
Cara Keempat:
1. Cara ini pula khas untuk anda yang nak buat sate daging.
2. Memula, hiriskan dahulu daging tersebut.
3. Seterusnya, lumurkan daging tersebut dengan bahan-bahan perencahnya.
4. Kemudian, bungkuskan daging dengan daun betik.
Gambar hiasan daun betik - wikipedia.org
5. Biarkannya selama 1 jam.
6. Setelah itu, barulah anda bakar sate daging tadi dan hasilnya daging itu lebih wangi dan empuk.
Cara Kelima:
1. Anda perlukan sebatang tebu. Anda boleh gunakan sebarang jenis tebu yer.
2. Buangkan dulu kulit tebu dan bersihkannya.
3. Kemudian, anda potongkan tebu tadi secara memanjang seruas-seruas.
4.
Kalau daging tu nak dibuat rendang, masukkan saja isi tebu tadi
bersama-sama dengan bahan-bahan lain untuk penyediaan rendang. Kemudian,
masaklah sehingga rendang daging tu empuk.
5.
Andainya anda nak buat sup daging pula, rebuslah isi tebu tadi
bersama-sama dengan bahan-bahan lain untuk mereneh sup. Isi tebu
tersebut berfungsi untuk melembutkan daging dan menambahkan kelazatan
sup.
Read more: http://petuasejagat.blogspot.com/2009/08/5-cara-mudah-melembutkan-daging.html#ixzz3HbH4DZ6d
~*~*~*~*~*~*~*~
Terdapat beberapa petua untuk melembutkan daging ketika memasak. Antaranya ialah:
1. Rebus daging bersama satu cawan air kelapa hingga lembut. Kemudian masak seperti biasa.
2. Tumbuk halia dan campurkan sedikit garam. Perapkan bahan ini dengan daging selama anggaran setengah jam. Kemudian bilas dengan air bersih dan masaklah daging itu seperti biasa.
3. Masukkan beberapa ketul ais ke dalam bekas yang berisi daging. Biarkan seketika kemudian cuci. Daging akan cepat empuk.
4. Perap dahulu dgn "cuka buah2an" dlam setengah jam, barulah rebus utk masak seperti biasa.
5. Rebus daging bersama akar daun pandan yang telah dicuci bersih. Kemudian masak daging seperti biasa.
6. Rebus daging bersama daun nangka atau daun betik atau betik Muda yg telah dibersihkan. Kemudian masak daging seperti biasa.
7. Masukkan beberapa keping Tempe, juga boleh utk melembutkan daging, InsyaAllah.
8. Rebus cara perlahan2 dgn api yg kecil dahulu hgga mendidih, selepas mendidih baru besarkan api, memang ajaib juga cara ini. Kita tak "beri kejutan" pada daging tersebut dgn api yg terus besar.
9. Gunakan Periuk "bertekanan tinggi", sudah pasti cepat masaknya, InsyaAllah.
WallahHu'Alam.
Petikkan: http://101petua.blogspot.com/2010/02/petua-lembutkan-daging-ketika-memasak.html
~*~*~*~*~*~*~
Bau hanyir masakan boleh mematikan selera. Cubalah salah satu cara di bawah ini untuk menghilangkan bau hanyir daging atau ayam.
1) Perap daging atau ayam dengan asam jawa, atau perahan limau nipis/kasturi/lemon, atau tepung gandum selama 10 minit. Bilas hingga bersih.
2) Lumur daging atau ayam dengan sedikit cuka masakan dan perap selama sejam. Bilas hingga bersih.
Petikkan: http://101petua.blogspot.com/2010/11/petua-masakan-petua-hilangkan-hanyir.html
. .
No comments:
Post a Comment