QURAN dan TerJemahan ~ PerHatikan Pesanan Allah dlm KiTabNya ini

AL QURAN

Listen to Quran
~*~*~*Al-Quran OnLine

05 September, 2016

Rokok --- HARAM ~ Fatwa Semasa Mengenai Hukum Merokok


https://www.youtube.com/watch?v=Os5LqNL7HP0
Smoking is Haram in Islam FATWA, Dr. Zakir Naik


Muhammad Syafiq
Fri | Apr 11, 08 | 11:38:14 am MYT
Saya perhatikan di bahagian beranda surau kampung saya ada tersedia beberapa tempat habuk rokok. Demikian juga di beberapa surau dan masjid lain di seluruh negara. Ramai orang veteran gemar duduk-duduk di tangga atau beranda surau dan masjid, menghembuskan asap penuh kenikmatan, terutama selepas solat asar dan isyak.
Di sini sukacita saya menjalankan AMANAH menegur perbuatan itu berdasarkan
'Fatwa Semasa Mengenai Hukum Merokok' yang dikeluarkan oleh Jabatan Mufti  pelbagai negeri.

Imam al-Syafi’e telah mengeluarkan fatwa dalam kitabnya yang masyhur al-Umm iaitu:
   "Jika mereka mengambil (sesuatu makanan, minuman atau sesuatu yang dihisap, dihidu dan disedut) yang boleh memabukkan, maka perbuatan itu adalah jelas HARAM. (Termasuklah) yang mengandungi racun yang menyebabkan kematian [Mudharad]. Aku tetap menganggap (menfatwakan) ia adalah HARAM.
 Allah swt mengharamkan (apapun jenis) pembunuhan kerana  Pembunuh  bermakna membunuh diri sendiri”.

1. Kerajaan Arab Saudi mengeluarkan fatwa bahawa merokok, menanam tembakau dan memperniagakannya hukumnya adalah HARAM kerana daripadanya terdapat KEMUDARADAN.

2. Ulama-ulama semasa seperti Dr Abdul Jalil Shalabi mengatakan merokok adalah HARAM kerana ia boleh mendatangkan KEMUDARADAN kepada KESIHATAN masyarakat.

3. Dr Zakaria Al Bari (anggota Akademi Kajian Islam dan Anggota Lujnah Fatwa UNIV. Al-Azhar) menyatakan merokok hukumnya HARAM atau makruh adalah pendapat yang kuat.

4. Al Imam Abdul Halim Mahmud dalam kitabnya telah memberi fatwa merokok hukumnya makruh jika ia tidak mendatangkan KEMUDARATAN kepada kesihatan. Sebaliknya adalah HARAM jika ia mendatangkan KEMUDARATAN kepada KESIHATAN.

5. Syeikh Hasanain Makhluf iaitu bekas Mufti Kerajaan Mesir telah menetapkan merokok adalah HARAM jika mendatangkan mafsadat KESIHATAN dan mengurangkan hak keluarga dari segi pengurangan nafkah kepada keluarganya. Makruh jika mafsadat itu tidak ketara atau tidak mengurangkan hak nafkah keluarga.

6. Di Malaysia, Muzakarah Jawatankuasa Fatwa, Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Islam Malaysia Kali Ke-37 yang berlangsung pada 23 Mac 1995 telah memutuskan bahawa amalan merokok itu hukumnya adalah HARAM menurut pandangan Islam.

7. Fatwa Negeri Selangor Darul Ehsan yang telah diwartakan pada 7 Disember 1995 di bawah Enakmen Pentadbiran Perundangan Islam 1989 telah menyebutkan bahawa amalan menghisap apa jua jenis rokok adalah HARAM bagi mana-mana orang Islam.

8. Fatwa Negeri Perlis memutuskan bahawa menanam tembakau atau merokok dan memanfaatkan hasil tembakau adalah HARAM.

9. Jawatankuasa Fatwa Negeri Kedah berpegang kepada fatwa merokok adalah HARAM walaupun sehingga kini belum ada penguatkuasaan berhubung perkara itu kerana berdasarkan pendapat pengamal perubatan bahawa perbuatan merokok boleh mendatangkan mudarat.

10. Jawatankuasa Fatwa Negeri Melaka juga telah bersetuju menerima pakai keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa, Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Islam Malaysia Kali Ke-37 bahawa amalan merokok itu hukumnya adalah HARAM.

Sehubungan itu saya berharap, penghisap rokok menghentikan tabiat buruk itu terutama di beranda serta tangga surau dan masjid. Kepada penanam tembakau, marilah kita bersama-sama menukar kepada tanaman lain untuk mendapat keberkatan Ilahi.

Dlm Islam amat mudah utk mengenali antara Hukum Halal dan HARAM.
 Iaitu apa2 shj mendatangkan mudharat, membazir, menyakitkan/membunuh, permasalahan
masyarakat[umum] pasti jatuh kepada HARAM...! 

Firman Allah SWT dalam QS al-Baqarah: 195 yang bermaksud:
 “Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan”.
 Jadi kenape kite terlalu Dunggu utk memikirkan sesuatu yg Mudharat  dan  tidak berfaedah itu adalah HARAM..??!!!~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-37 yang bersidang pada 23 Mac 1995 telah membincangkan Hukum Merokok Dari Pandangan Islam. Muzakarah telah memutuskan bahawa merokok adalah HARAM dari pandangan Islam kerana padanya terdapat kemudharatan yang banyak.

Keterangan/Hujah: 

1.  Keputusan yang telah diputuskan oleh Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia tersebut adalah bersandarkan kepada hujah-hujah berikut:
i. Rokok mengandungi pelbagai jenis racun. Fakta daripada kajian-kajian perubatan telah membuktikan bahawa setiap batang rokok mengandungi 6-8 mg. nikotian dan pelbagai bahan kimia lain. Setiap sedutan asap rokok sebenarnya kita telah menghidu sebanyak 4,000 jenis bahan kimia yang boleh memudharatkan badan.
ii. Ketagihan tembakau bukan hanya menimbulkan masalah kepada perokok, malah ia berada di tempat keempat dalam senarai faktor risiko bagi penyakit serius yang menular di seluruh dunia. Tabiat merokok dikaitkan dengan risiko barah, penyakit jantung dan masalah pernafasan. Terdapat beberapa jenis penyakit yang berpunca dari merokok, antaranya ialah kanser kerongkong, kanser mulut, katarak (sejenis kerosakan mata yang menyebabkan kanta mata berselaput dan rabun), ulser perut, penyakit jantung, strok, penyakit paru-paru, emfisema paru-paru dan banyak lagi.
iii. Pada masa kini jumlah perokok sama ada di negara maju atau negara membangun masih begitu besar, walaupun berbagai usaha telah dibuat oleh Kerajaan serta badan-badan sukarela bagi menyedarkan orang ramai tentang bahayanya merokok kepada orang ramai. 
Di Malaysia, merokok menyumbang kepada lebih 10,000 kematian setahun; 30% daripadanya disebabkan 10 jenis kanser, iaitu paru-paru, mulut, esophagus, tekak, pankreas, pundi kencing, buah pinggang, serviks, kolon dan perut. Sebanyak 50% kematian berpunca daripada sakit jantung dan strok. 
Kerajaan telah membelanjakan banyak wang untuk merawat berbagai jenis penyakit yang dikaitkan dengan tabiat merokok dan negara juga mengalami kerugian kira-kira >RM 20 billion setahun bagi menanggung kos rawatan dan kehilangan produktiviti.
iv. Imam al-Syafi’e telah mengeluarkan fatwa dalam kitabnya yang masyhur al-Umm iaitu:
   ”Jika mereka mengambil (sesuatu makanan, minuman atau sesuatu yang dihisap, dihidu dan disedut) yang boleh memabukkan, maka perbuatan itu adalah jelas HARAM. (Termasuklah) yang mengandungi racun yang menyebabkan kematian[MUDHARAT]. Aku tetap menganggap (menfatwakan) ia adalah HARAM. Allah swt mengHARAMkan (apapun jenis) pembunuhan kerana pembunuh bermakna membunuh diri sendiri.
v. Para ulama’ sepakat menyatakan bahawa merokok hukumnya HARAM kerana ianya jelas memudharatkan kesihatan, membazir dan mensia-siakan harta serta dikategorikan sebagai satu perkara keji, berdasarkan nas-nas berikut:
a. Firman Allah SWT dalam QS al-Baqarah: 195 yang bermaksud: “Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan”.
b. Firman Allah swt dalam Surah al-A’raf ayat 157 yang bermaksud; “ Dan ia menghalalkan bagi mereka segala benda yang baik dan mengHARAMkan kepada mereka segala benda yang buruk”.
c. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Tidak boleh memberi mudharat dan membalas dengan kemudharatan”. (HR Ahmad, Malik, Ibn Majah dan al-Daraqutni)
d. Kaedah Usul Fiqh: درء المفاسد مقدم على جلب المصالح yang bermaksud: “Menolak kerosakan adalah didahulukan daripada mencari kemaslahatan”
e. Imam Ibn. Hazm dalam kitabnya al-Muhalla, jilid 7, halaman 503 (masalah no. 1027) menegaskan bahawa : “Pemborosan adalah HARAM. Yang dimaksudkan dengan pemborosan di sini ialah:
i. Membelanjakan wang untuk perkara yg di HARAM oleh Allah swt, samada banyak atau sedikit, walaupun sebesar sayap nyamuk sekalipun.

ii. Pembaziran yang tidak ada keperluannya.

iii. Membuang wang, betapa kecilpun jumlahnya kerana dengan membuang tanpa tujuan itu menjadikannya sia-sia.
vi. Beberapa negara Islam dan beberapa ulama’ muktabar telah mengeluarkan fatwa tentang amalan merokok.
Antaranya seperti berikut:
a. Kerajaan Arab Saudi mengeluarkan fatwa bahawa merokok, menanam tembakau dan memperniagakannya adalah hukumnya HARAM kerana daripadanya terdapat kemudharatan.
b. Ulama’-ulama’ semasa Mesir seperti Dr. Abdul Jalil Shalaby mengatakan merokok adalah HARAM kerana ia boleh mendatangkan kemudharatan kepada kesihatan masyarakat.
c. Al Imam Abdul Halim Mahmud dalam kitabnya “Fatawa al-Imam Abdul Halim Mahmud” telah memberi fatwa merokok hukumnya makruh jika ia tidak mendatangkan kemudharatan kepada kesihatan. Sebaliknya adalah HARAM jika ia mendatangkan kemudharatan kepada kesihatan.
2. Hukum pengharaman arak dan khinzir tidak boleh disamakan dengan hukum haram merokok kerana hukum pengHARAMan terhadap arak dan khinzir telah dinyatakan secara jelas dan qat’ie oleh Allah swt dalam kitab suci al-Quran. Manakala hukum pengharaman terhadap perbuatan merokok telah diistinbatkan oleh para jumhur ulama’ terdahulu dan masa kini bersandarkan hujah-hujah kepada nas-nas syarak yang jelas dinyatakan seperti al-Quran, al-Hadith, Ijma’ Ulama’, Qaedah-qaedah Fiqhiyah dan sebagainya. 
 Ayat-ayat al-Quran dan hadith seperti yang dinyatakan di atas jelas telah memperincikan isu ini.
3. Al-Syeikh Hasanain Muhammad Makhluf, bekas Mufti Mesir dalam Kitabnya Fatawa Syariyyah Wa Buhuth Islamiyah menyatakan:

“Sesungguhnya tumbuhan (tembakau) ini dahulunya belum dikenali. Apabila ia diperkenal dan digunakan oleh manusia untuk merokok, maka ulama’-ulama’ fiqh daripada pelbagai mazhab Islam telah membincangkannya untuk menetapkan hukumnya berdasarkan prinsip (qaedah fiqhiyyah) yang telah ditetapkan.”

“Sesungguhnya berdasarkan hukum asal sesuatu itu harus. Tidak akan terkeluar daripada prinsip asal melainkan adanya perkara-perkara yang mengubah hukumnya menjadi HARAM atau sebagainya.”
Dalam isu merokok ini, sebab yang menjadikannya HARAM ialah kesan mudharat dan bahayanya sehingga meruntuhkan lima asas utama (al-Kulliyatul Khams) yang wajib dipelihara oleh setiap manusia iaitu agama, jiwa, maruah keturunan, akal dan juga harta..

ROKOK PENGHALANG BERTEMU DENGAN NABI

Dikhabarkan oleh al Arif Billah Sayyid Muhammad Abdul Aali Rahimahullahu Ta'ala

  Seorang alim meminta daripada Sayyid Ahmad ibn Idris agar mendoakannya dapat bertemu Nabi Sollallahu Alaihi Wa Sallam. Ketika Sayyid Ahmad ibn Idris berjumpa Nabi Sollallahu Alaihi Wa Sallam, maka beliau berkata:

Wahai Rasulullah! Si fulan ingin bermimpi bertemu denganmu. Maka Nabi Sollallahu Alaihi Wa Sallam berpaling. Dalam pertemuan kali kedua dan ketiga, Sayyid Ahmad memberitahu Baginda sepertimana yang telah diberitahu sebelumnya.Namun Nabi tetap berpaling setelah mendengarnya.

Sayyid Ahmad berbicara sendiri,

"Apakah masalah yang terdapat pada orang alim ini, sehinggakan Nabi Sollallahu Alaihi Wa Sallam berpaling walaupun setelah tiga kali aku nyatakan hasratnya kepada Baginda Sollallahu Alaihi Wa Sallam????

Maka Nabi Sollallahu Alaihi Wa Sallam berpaling semula kepadaku dan bersabda:

  "Dia menghisap rokok dan aku tidak akan pergi kepada orang yang menghisap rokok."

Sayyid Ahmad ibn Idris Rahimahullahu Ta'ala berkata: Ketika orang alim tersebut datang menemuiku,aku memberitahunya berita tersebut. Lantas lelaki tersebut berdukacita dan menangis sehingga pengsan. 

 Setelah itu, barulah dia dapat melihat Nabi Sollallahu Alaihi Wa Sallam, lalu mengucup dan bersalaman dengan Baginda Sollallahu Alaihi Wa Sallam.

Sayyid Muhammad al Syarif Rahimahullahu Ta'ala berkata:

  Ini kerana lelaki tersebut telah bertaubat daripada perbuatan menghisap rokok dan meminta ampun di atas perbuatannya.Allah telah menerima taubatnya dan dengan keberkatan Sayyid Ahmad ibn Idris dan majlisnya yang penuh berkat, maka Allah memperkenankan permintaannya untuk bertemu dengan Nabi Sollallahu Alaihi Wa Sallam.

(RUJUKAN KITAB AL MUNTAQAN NAFIS HALAMAN 93 KARANGAN SAYYIDI SYEIKH SOLEH AL-JA'FARI AL-AZHARI)

credit: Haniff Abu Talib.


Firman Allah SWT dalam QS al-Baqarah: 195 yang bermaksud:
 “Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya KEBINASAAN”.

QS al-Baqarah: 195 yang bermaksud: “Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan”.

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ

 Jadi kenape kite terlalu Dunggu utk memikirkan sesuatu yg Mudharat  dan  tidak berfaedah itu adalah HARAM..??!!!

WallahHu'Alam.

Sekian, harap dimaaf teguran saya dan terima kasih.
 
QS al-Baqarah: 195 yang bermaksud: “Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan”.

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
p/s ~ 

WHY YOU SHOULD QUIT AND STOP SMOKING?

A lot of people in the whole world suffered of addicted to smoking . There’s a lot of smokers has try their best way to stop smoking in order to maintain their health condition. Well, smoking is a really bad habit. A lot of people suffered of critical diseases such as cancer and diabetis just because smoking. Smoking also will not only be harmful to the smoker itself, but the smoke itself can spread the disease to other people that is near the smoker. Here I put some reason why you should stop and quit smoking to start you new healthy lifestyle without smoking!

No comments:

~*~ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... ~*~