QURAN dan TerJemahan ~ PerHatikan Pesanan Allah dlm KiTabNya ini

AL QURAN

Listen to Quran
~*~*~*Al-Quran OnLine

18 March, 2014

Serbuk Kunyit

Pil kunyit bantu sembuh penyakitSEBIJI pil dari ekstrak kunyit umpama mengambil 20 sudu teh serbuk kunyit.


PENGELUAR produk kesihatan berasaskan Islam, Anugerah International Sdn. Bhd. melancarkan produk terbaharunya Pil Kunyit Anugerah di Kuala Lumpur Convention Centre, Kuala Lumpur baru-baru ini.
Pil tersebut dihasilkan daripada campuran kunyit atau nama saintifiknya curcuma longa bersama teh hijau hasil daripada kajian saintifik.
Di dalam perubatan tradisional Melayu, kunyit adalah herba utama yang digunakan dalam proses merawat kerana mempunyai kesan penyembuhan yang paling mujarab.
Menurut pengkaji herba dari Universiti Oxford, Profesor Gerard Bodeker, kunyit merupakan bahan aktif utama yang mampu menguatkan sistem imunisasi atau pertahanan badan dari serangan penyakit.
"Kunyit merupakan bahan penyembuh terbaik dalam dunia perubatan tradisional dan moden.
"Sebiji pil dari ekstrak kunyit ini seolah-olah mengambil 20 sudu teh serbuk kunyit yang terdapat di dapur," katanya ketika ditemui pada majlis pelancaran pil tersebut baru-baru ini.
Tambah beliau, kunyit juga mempunyai keupayaan antioksidan yang mampu meneutralkan radikal bebas yang merupakan punca berlakunya kanser.
Mengulas mengenai produk teh hijau pula, beliau memaklumkan bahawa tumbuhan tersebut mengandungi bahan aktif yang bernama catechins yang boleh mencegah kerosakan sel-sel di dalam badan.
"Satu kajian yang dilaksanakan di Switzerland membuktikan mereka yang mengamalkan pengambilan teh hijau setiap hari berjaya meningkatkan tahap memori dan menghalang pembentukan plak yang menjadi punca kepada penyakit Alzheimer," katanya.
Selain daripada menyembuh dan menghalang penyakit, pil berharga RM58 itu juga ditenagakan dengan bacaan juzuk al-Quran dan doa-doa syifa untuk memulihkan kesihatan.
Menurut bekas peserta Imam Muda, Ustaz Azhar Ghazali, pil tersebut bukan sahaja hebat daripada segi kajian saintifik malah turut dibacakan al-Quran dan doa oleh tahfiz yang bertauliah.
"Gabungan ini bukan sahaja baik untuk mengatasi masalah penyakit-penyakit berbahaya malah orang sihat juga digalakkan mengambilnya," katanya sambil memaklumkan pil tersebut juga baik untuk mencegah sebarang penyakit.
Untuk maklumat lanjut mengenai khasiat kunyit dan teh hijau yang terdapat dalam Pil Kunyit Anugerah, orang ramai boleh melayari laman web www.anugerahquran.com

Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0315&pub=Kosmo&sec=Varia&pg=va_02.htm#ixzz2wIV9V7FM


. .
~***~Taman Koperasi BENA, IJOK~***~

No comments:

~*~ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... ~*~