QURAN dan TerJemahan ~ PerHatikan Pesanan Allah dlm KiTabNya ini

AL QURAN

Listen to Quran
~*~*~*Al-Quran OnLine

09 March, 2011

MUNAFIK dan CIRI2 PENGENALANNYA ~ Adakah kita punyai ciri2 tersebut???

MUNAFIK DAN CIRI2 PENGENALANNYA

NIFAQ adalah penyakit yang berbahaya dan merupakan DOSA BESAR, karena ia menampakkan diri sebagai seorang MUSLIM, sementara BATINnya ia KAFIR.
NIFAQ lebih berbahaya daripada kufur dan siksaannya lebih pedih. Allah swt menempatkan orang2 MUNAFIK pada NERAKA yang paling BAWAH, sebagaimana firman Allah :

"Sesungguhnya orang2 MUNAFIK itu ditempatkan pada tingkatan neraka paling bawah dan kamu sekali-kali tidak akan mendapat seorangpun penolong bagi mereka"
( QS.An Nisa : 145 )

Orang2 MUNAFIK akan selalu berada dalam keadaan "Bingung" dan "Hati yang resah" untuk melakukan tipu daya dan dusta, secara lahir mereka ada bersama orang-orang yang MUKMIN akan tetapi HATi mereka bersama orang orang kafir.
Firman Allah s.w.t.:
"Mereka selalu ada dalam keraguan, sebab mereka TIDAK TERMASUK pada golongan orang mukmin dan tidak pula golongan mereka ( orang kafir). Barang siapa yang disesatkan Allah maka kamu sekali-kali tidak akan mendapat jalan untuk memberi petunjuk baginya".
( An - Nisa:143).

Orang2 MUNAFIK adalah mereka yang paling menentang penegakan SYARI'AT ALLAH swt, walaupun mereka mengaku sebagai seorang muslim, hal itu sebagaimana yang digambarkan dalam Al quran:
"Apabila dikatakan kepada mereka; marilah kamu (tunduk) kepada HUKUM yang ALLAH telah turunkan kepada RasuL-Nya" niscaya kamu lihat Orang2 MUNAFIK menghalangi manusia dengan sekuat kuatnya dari mendekati kamu"
(Annisa: 61)

Kita dapat lihat pada hari ini Orang2 yang mengaku Islam mereka beriya-iya bercakap dikhalayak ramai bahawa merekalah yang memajukan Islam, merekalah yang sebenarnya menurut ajaran Al-QURAN dan SUNNAH tetapi mereka jugalah yang rakus melakukan keMunkaran dengan mengadakan bermacam-macam PESTA MAKSIAT, nyanyian dan tarian, pertandingan ratu cantik. Merekalah juga yang membenarkan wujudnya kelab2 JUDi, Disko, Kelab2 malam dan berbagai2 keMunkaran yang HARAM disisi Islam.

Ulamak2 yang jujur menyatakan Islam tidak mereka benarkan bercakap untuk didengar didalam radio dan televisyen dengan alasan bolih menyesatkan umat tetapi meraka benarkan pula rancangan2 yang haram dan keji seperti nyanyian2 dan muzik, perempuan2 menari dengan mendedahkan aurat yang semuanya itu dilaknat olih Allah s.w.t. dan Rasulnya.Tetapi mereka kata rancangan2 sebegini diharuskan olih Islam untuk hiburan. Na’uzubillah min zalik. Kerana itulah munafik itu merupakan kekufuran yang paling keji.

Sepak terajang/PERMAINAN Orang2 MUNAFIK hanya berputar untuk kemaslahatan/tipu Daya mereka, jika mereka bertemu dengan orang-orang MUKMIN mereka menampakkan "beriman" untuk melakukan tipu daya mereka dan bermuka-muka agar mereka mendapatkan kebaikan dari orang orang MUKMIN, sebaliknya jika mereka bertemu dengan tokoh-tokoh ( pemimpinnya ) mereka berkata:
"Kami bersama kamu sekelian dgn apa yang ada pada kalian dalam kemusyrikan dan kekufuran"
(Q.S AlBaqarah : 13-15).

Diantara sifat dan CiRi2 Orang MUNAFIK adalah:

1. Kufur kepada Allah swt.

2. Mempunyai sifat hasad dan dengki kepada orang MUKMIN.

3. Memperolok-olok Allah dan RasulNya serta Org2 beriman yg mendokong AGAMA yang dibawa oleh Nabi Muhammad saw.

4. Membuat kerusakan dimuka bumi dengan melakukan berbagai-bagai KEZALIMAN.

5. Memiliki sifat pendusta dan manipulasi terhadap orang lain; memerintahkan kemungkaran dan mencegah kebaikan seperti kikir, rakus, tamak dan membuat kerusakan lain dengan cara dan gaya bahasa yang indah sehingga orang lain terpedaya.

Hal ini disebutkan oleh Allah swt. dalam firmanNya
"Dan apabila melihat mereka, tubuh-tubuh mereka menjadikan kamu kagum. Dan jika mereka berkata kamu mendengarkan perkataan mereka. Mereka seakan-akan kayu yang tersandar. Mereka mengira bahwa tiap-tiap teriakan yang keras ditujukan kepada mereka. Mereka itulah musuh (yang sebenarnya) maka waspadalah terhadap mereka: semoga Allah membinasakan mereka. Bagaimanakah mereka sampai dipalingkan (dari kebenaran)"
(QS. 63: 4)

Jika orang orang KAFIR itu sebagai musuh nyata dari LUAR, maka sesungguhnya MUNAFIK adalah musuh DIDALAM/terselubung yang lebih berbahaya, sebab musuh dalam selimut tidak bolih dilihat secara langsung, karena mereka turut bergaul dengan sesama umat islam.

Dalam ayat tersebut diatas, disebutkan bahwa Allah swt akan menempatkan orang-orang KAFIR di NERAKA JAHANNAM,

"Sesungguhnya Allah akan mengumpulkan mereka (Orang2 Kafir dan Orang2 MUNAFIK) diNeraka Jahannam."
(AnNisa: 140).

Akan tetapi Allah swt menempatkan Orang2 MUNAFIK dineraka yang paling bawah, karena amat besarnya bahaya mereka "Sesungguhnya Orang2 MUNAFIK itu (ditempatkan ) pada tingkatan neraka yang paling bawah ."
(An Nisa: 145)

Dan dikarenakan bahayanya orang-orang kafir dan Orang2 MUNAFIK amat besar bagi umat Islam, maka dari itu, Allah memerintahkan Rasul-Nya untuk
berjihad melawan mereka, hal ini seperti diterangkan dalam Al quran :
 " Hai Nabi, perangilah orang-orang KAFIR dan Orang2 MUNAFIK dan bersikap KERASlah kepada mereka! Tempat mereka adalah NERAKA JAHANAM dan itulah seburuk-buruk tempat kembali."
(Q.S Attahrim: 9)

Sifat-sifat Munafiq Menurut Hadis Nabi s.a.w.
Sabda Nabi s.a.w. yang bermaksud :
“Empat sifat, siapa yang bersifat dengannya bererti ia seorang munafiq yang nyata, dan siapa yang mempunyai salah SATU dari sifat-sifat itu bererti ia mempunyai satu sifat munafiq sehingga ia meninggalkan sifat itu iaitu : Apabila bercakap ia Bohong/Dusta, apabila berjanji ia MUNGKIRI, apabila ia mematerikan perjanjian ia cabuli perjanjian itu dan apabila berbalah(bertengkar) ia sentiasa ingin menang[MELAMPAUI BATAS].”
(Riwayat oleh al’Syaikhan dari Ibn ‘Amr)

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud : “Ada empat perkara, sesiapa yang melakukannya maka ia adalah seorang munafik tulen. Sesiapa yang melakukan satu daripada empat perkara itu, maka ia mempunyai salah satu daripada sifat munafik, hingga dia meninggalkannya. (Empat sifat itu ialah) apabila diPERCAYAI/AMANAH ia khianat, apabila bercakap ia berDUSTA, apabila berJANJI ia MUNGKIR dan apabila bertengkar ia mengenepikan kebenaran(menegakkan benang basah)MELAMPAUI”.
(Riwayat Ahmad)

Huraianya :
Sifat munafiq ialah sifat-sifat HIPOKRIT (seperti sejenis binatang sesumpah) atau sifat talam dua muka atau MUSANG berbulu ayam atau berPURA2 jujur. Seorang yang Munafiq ialah seorang yang berPURA2 Baik dan Jujur. Seorang yang bersifat telunjuk lurus kelingking berkait atau pepet di luar runcing di dalam. Ia bercakap Manis tapi Bohong. Ia pandai berbahasa sehingga orang boleh mempercayai percakapannya, ia pandai berjanji tapi mungkir, ia bijak mematerikan perjanjian tetapi ia cabuli dan apabila ia berbalah ia sentiasa ingin menang walaupun terpaksa menegakkan benang yang basah asalkan orang boleh percaya cakap dia, dia juga pandai bodek atau mengampu seseorang.

Seorang yang Munafiq ialah seorang manusia yang ada otak tapi tidak berpendirian, mudah menggadai pegangan hidup; dia ialah orang yang suka berbalah atau bertengkar. Dia boleh berubah-ubah sikap apabila diperlukan oleh kepentingannya.

Oleh kerana Islam memperjuangkan kejujuran dan amanah umum yang dilandaskan di atas kesedaran dan keimanan bahawa Allah itu Maha Melihat dan Maha Mengetahui segala apa yang terpendam di dalam lubuk hati, maka Islam menganggap sifat hipokrit itu sebagai merbahaya yang menghancurkan keutuhan dan keselamatan iman seseorang, juga sebagai dosa yang besar.

Hadis ini menyebut empat ragam/perilaku SIFAT MUNAFIQ:

1. KHiANAT AMANAH iaitu mencabul dan mengkhianati amanah-amanah yang wajib dipelihara dan meremeh-temehkan amanah yang diberikan padanya atau tidak menunaikan tugas dan tanggungjawab dengan sebaik-baiknya yang diserahkan padanya, kerja dengan sambil lewa dan ia gunakan amanah yang diberikan kepadanya untuk mendapatkan kepentingan diri dan keluarganya.

2. Bercakap BOHONG. Membuat penjelasan, kenyataan dan penerangan yang DUSTA atau seakan-akan dusta samada dengan lisan atau tulisan, memutar belit dan memesongkan keterangan yang sebenar, mengubah dan menokok tambah kenyataan untuk disesuaikan dengan seleranya, membuat kempen-kempen atau promosi-promosi dusta dan PROPAGANDA liar dan segala bentuk penyelewengan kata-kata dan bicara termasuk membesarkan yang kecil dan memperkecilkan yang besar.

3. MENCABUL janji-janji yang diikrarkan dan mencabul PERJANJIAN yang dipersetujui bersama.

4. INGIN MENANG DLM PERTENGKARAN walaupun[APACARA SEKALIPUN] terpaksa menegakkan benang yang basah atau terpaksa membawa saksi yang palsu bagi menguatkan hujahnya.
[MELAMPAUI BATAS]

Semua sifat-sifat munafiq yang tersebut itu boleh menimbulkan kesan yang amat buruk kepada ketenteraman masyarakat manusia, malah boleh menimbulkan huru-hara dan perpecahan dan boleh menghilangkan rasa kepercayaan terhadap satu sama lain yang merupakan batu asas bagi kerukunan sesebuah masyarakat yang padu dan kukuh, selagi mana ada manusia serupa ini dunia ini tidak akan aman tenteram.

~*~ 50 SIFAT ORANG MUNAFIK DAN HUKUM MEREKA ~*~
Bilangan : 6/7
Hadis : 1588 - Hadis Ibnu Abbas r.a: Diriwayatkan daripada Humaid bin Abdul Rahman bin Auf katanya: Bahawa Marwan berkata kepada penjaga pintunya: Wahai Rafi'! Pergilah kepada Ibnu Abbas dan katakanlah: Sekiranya setiap orang di antara kita disiksa kerana bergembira terhadap apa yang diperolehi dan suka dipuji terhadap apa yang tidak dilakukan, nescaya kita semua turut akan disiksa. Ibnu Abbas berkata: Kenapakah kamu ni? Ayat ini diturunkan kepada Ahli Kitab. Kemudian Ibnu Abbas membaca ayat (a) yang bermaksud: Dan ingatlah ketika Allah mengambil perjanjian setia daripada orang-orang yang telah diberikan kitab iaitu: Demi sesungguhnya hendaklah kamu menerangkan isi kitab itu kepada umat manusia dan jangan sekali-kali kamu menyembunyikannya, ini satu ayat. Kemudian Ibnu Abbas membaca ayat (b) Yang bermaksud: Jangan sekali-kali engkau menyangka wahai Muhammad bahawa orang-orang yang bergembira dengan apa yang mereka lakukan itu dan mereka pula suka dipuji dengan apa yang mereka tidak lakukan, terselamat dari siksa. Seterusnya Ibnu Abbas berkata: Nabi s.a.w bertanya kepada mereka, tetapi mereka menyembunyikannya malah memberikan jawapan lain. Kemudian mereka keluar dengan perasaan telah memberitahu apa yang ditanyakan kepada mereka. Mereka berharap mendapat pujian terhadap jawapan tersebut serta bergembira dengan tipu helah mereka.

Hadis : 1589 - Diriwayatkan daripada Anas bin Malik r.a katanya: Di antara kami ada seorang lelaki dari Bani Najjar, dia telah membaca surah al-Baqarah dan surah Ali Imran serta selalu menulis untuk Rasulullah s.a.w, lalu dia melarikan diri untuk bersama-sama Ahli Kitab. Anas berkata: Ahli Kitab menyanjungnya. Mereka berkata: Lelaki ini telah menulis untuk Muhammad menyebabkan mereka mengkaguminya. Setelah beberapa ketika bersama-sama Ahli Kitab, lelaki tersebut meninggal dunia. Ahli Kitab menggali kubur dan mengkebumikannya. Bumi memuntahkannya ke permukaan. Mereka menggali lagi dan mengkebumikannya semula. Namun bumi tetap memuntahkan lelaki tersebut ke permukaan. Mereka menggali dan mengkebumikannya lagi. Bumi tetap memuntahkannya semula ke permukaan. Akhirnya mereka membiarkannya di permukaan bumi.


No comments:

~*~ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... ~*~