QURAN dan TerJemahan ~ PerHatikan Pesanan Allah dlm KiTabNya ini

AL QURAN

Listen to Quran
~*~*~*Al-Quran OnLine

19 January, 2011

7 Sunnah Nabi ~ Amalan sepanjang zaman

JAGA 7 SUNNAH RASULULLAH S.A.W

"Cerdasnya orang yang beriman adalah, dia yg mampu mengolah hidupnya yg sesaat, yang sekejap utk hidup yg panjang. Hidup bukan utk hidup, tetapi hidup utk Yang Maha Hidup. Hidup bukan utk mati, tapi mati itulah utk hidup. Kita jangan takut mati, jgn mcari mati, jgn lupakan mati, tapi rindukan mati. Kerana, mati adalah pintu berjumpa dengan Allah SWT. Mati bukanlah cerita dalam akhir hidup, tapi mati adalah awal cerita sebenarnya, maka sambutlah keMatian dgn penuh keTakwaan. Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:
Pertama: Tahajjud, kerana keMuliaan seorang Mukmin terLetak pda Tahajjudnya.  
Kedua: Membaca Al-Qur'an sebelum terbit matahari Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur'an terlebih dahulu dgn penuh pemahaman.  
Ketiga: jangan tinggalkan masjid terutama di waktu Subuh & Isya. Sebelum meLangkah kemana pun langkahkan kaki ke Masjid, kerana Masjid merupakan Pusat Keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin ttpi panggilan Allah yg mencari orang beriman utk meMakmurkan Masjid Allah.  
Keempat: jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.
Kelima: jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.
Keenam: Jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, "Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu Solat walau ia sdg tidak Solat, dan dijaga oleh malaikat dgn dua doa, Ampuni dosa dan Sayangi dia ya Allah". 
Ketujuh: amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah. Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada Materialisme dan Hedonisme.

p/s ~ Jgn pula lupa jga utk berSelawat sbb Hikmahnya terlalu besar..!. .


~***~Taman KoperasiBENA, IJOK~***~

No comments:

~*~ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... ~*~