QURAN dan TerJemahan ~ PerHatikan Pesanan Allah dlm KiTabNya ini

AL QURAN

Listen to Quran
~*~*~*Al-Quran OnLine

28 January, 2011

Kurma dan Kismis ~ Larangan Membuat Minuman dengan Mencampurkan Kurma dan Kismis

Larangan Membuat Minuman dengan Mencampurkan Kurma dan Kismis
Sabtu, 07 Maret 2009 21:39
AddThis

Diriwayatkan dari Jabi bin Abdullah al-Anshari r.a, bahwasanya Nabi saw. melarang membuat minuman dengan mencampurkan kismis dengan kurma dan busr (buah kurma sebelum matang) dan kurma kering, 
(HR Bukhari [5601] dan Muslim [1986]).

Diriwayatkan dari Abu Sa'id al-Khudri r.a, bahwasanya Nabi saw. melarang membuat minuman dengan mencampurkan kurma dengan kismis dan busr (buah kurma sebelum matang) dengan kurma kering, 
(HR Muslim [1987]).

Diriwayatkan dari Abu Qatadah r.a, ia berkata,
"Rasulullah saw. bersabda, 'Jangan kalian membuat minuman dengan mencampurkan kurma yang hampir matang dengan kurma yang sudah matang. Jangan kalian buat minuman dengan mencampurkan kismis dan kurma. Tetapi pisahkanlah keduanya pada tempatnya masing-masing'," 
(HR Bukhari [5602]).

Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a, ia berkata, "Rasulullah saw. telah melarang meminum minuman campuran kurma dan kismis, kurma mentah dan matang. Lalu beliau bersabda, "Minuman tersebut dibuat pada tempat terpisah," 
(HR Bukhari [1989]).

Diriwayatkan dari Ibnu Abbas r.a, ia berkata, Nabi saw. telah melarang mencampurkan kurma dengan kismis dan kurma mentah dengan kurma matang, lalu beliau menuliskan surat kepada penduduk Jurasy yang isinya melarang mencampurkan kurma dengan kismis,"
(HR Muslim [1990]).

Diriwayatkan dari Abdullah bin Umar r.a, bahwasanya ia pernah berkata, "Dilarang membuat minuman dengan campuran kurma mentah dan kurma matang, kurma dan kismis," 
(HR Bukhari [1991]).

Diriwayatkan dari Anas bin Malik r.a, ia berkata, 
"Rasulullah saw. melarang membuat minuman dengan campuran kurma hampir matang dengan kurma matang, karena itu adalah bahan pembuat khamr pada hari diharamkanya khomr," 
(HR Muslim [1981]).

Kandungan Bab:
  1. Haram hukumnya membuat membuat minuman dengan bahan campuran kurma dan kismis atau campuran kurmah mentah dan kurma matang. Hal itu dikarenakan zat yang memabukkan itu lebih cepat muncul pada minuman campuran sebelum menimbulkan buih sehingga peminumnya mengira minuman itu belum memabukkan, padahal sudah.
  2. Sebagian ulama berpendapat, larangan tersebut dikarenakan ada kaitannya dengan pemborosan. Pengaitan ini sangat jauh dan perlu ditinjau kembali. Sebab syariat mengizinkan jika masing-masing dibuat secara terpisah dan tidak membedakann antar sedikit dan banyak. Kalaulah larangan tersebut dikarenakan pemborosan tentunya syari'at tidak melarangnya secara mutlak.
  3. Boleh meminum air kurma, anggur, kismis dan kurma mentah apabila dibuat secara terpisah berdasarkan hadits hadits Abu Sa'id, ia berkata, "Barangsiapa minum jus maka minumlah minuman kismis saja, atau kurma matang saja atau kurmah mentah saja," (HR Muslim [1987]).
    Demikian juga dengan hadits Abu Qatadah yang tercantum dalam bab ini.
Sumber: Diadaptasi dari Syaikh Salim bin 'Ied al-Hilali, Al-Manaahisy Syar'iyyah fii Shahiihis Sunnah an-Nabawiyyah, atau Ensiklopedi Larangan menurut Al-Qur'an dan As-Sunnah, terj. Abu Ihsan al-Atsari (Pustaka Imam Syafi'i, 2006), hlm. 3/190-192.

. .
~***~Taman KoperasiBENA, IJOK~***~

26 January, 2011

MANGGIS ~ Sesuatu yg jarang kita ketahui sebelum ini

TENTANG MANGGIS




- Anda mesti sedia maklum bahawa buah durian adalah the 'King of Fruits' tetapi tahukah anda buah manggis ini adalah the 'Queen of Fruits'?
- Jadi apa kata kalau kita mengenali dengan lebih dekat apa yang dikatakan buah manggis?

- Menurut sumber yang dipetik dari http://ms.wikipedia.org/wiki/manggis, manggis atau nama saintifiknya (Garcinia Mangostana) adalah pokok tropika malar hijau dan dipercayai berasal dari Kepulauan Sunda dan Maluku. Pokok manggis boleh tumbuh dari 7 hingga 25 meter dan menghasilkan buah berwarna ungu pekat yang boleh dimakan.
- Kulit manggis menghasilkan warna merah, dan amat sukar ditanggalkan. Manggis
dibuka dengan mengopek bukannya dipotong. Buah manggis dipegang dengan kedua belah tangan, ditekan perlahan-lahan sehingga kulitnya terbelah. Selepas itu, ianya mudah untuk dibuka dan mengambil isinya.
- Baiklah, itu adalah artikel yang dipetik dari wikipedia. Mengenai khasiat pula, ianya amat berkhasiat terutama di bahagian kulit dalam manggis dan biji buah manggis. Secara tradisi kulit manggis dilumat-lumat dan digunakan untuk merawat penyakit seperti malaria, tibi, penyakit kulit, cirit-birit dan dysentry. Di Thailand, buah manggis dijemur dan dikeringkan untuk membuat bahan kosmetik seperti syampu, sabun untuk menghaluskan kulit dan mencegah penyakit kulit.
- Khasiat xantona iaitu bahan aktif dalam buah manggis dapat membantu pelbagai jenis masalah seperti alergi, resdung, lelah, pelbagai penyakit kulit seperti eczema, gatal-gatal, psoriasis, seborrhea, jangkitan kulat, luka-luka yang biasa pada mulut, melecur, selepas pembedahan, penyakit darah tinggi, kencing manis, lebihan kolesterol , keletihan, kekurangan darah, ulser, gastrik, saluran usus yang bengkak dan InsyaAllah pelbagai lagi masalah.
- Seterusnya kita lihat pula kajian yang dibuat oleh para saintis berkaitan kandungan anti-oksida yang ada padanya berbanding buah-buah yang lain.
- Jadi, nampak tak kandungan buah-buahan yang paling tertinggi. Tak sangka betul. Selama ni asyik membaca pasal kelebihan buah-buahan yang lain, tidak disangka buah-buahan tempatan kita adalah champion kepada semuanya. Tahniah manggis, tahniah..!!


PRODUK


Program Nutrisi VeMMA telah diluluskan oleh edisi 2007 PDR untuk bahagian Ubat Tak Preskripsi dan Diet Tambahan. Andainya prestij dapat diukur, keistimewaan inilah yang membezakan Vemma daripada program nutrisi yang lain.

PDR bagi Ubat Tak Preskripsi dan Diet Tambahan adalah tanda niaga yang digunakan di sini atas kebenaran.
Program Nutrisi VeMMA memberikan faedah-faedah seperti berikut:
Melindung dan menyokong jantung yang sihat*
Mengekalkan kesihatan kardiovaskular dan membantu membentuk sel darah merah yang sihat dan sistem saraf yang sihat.* Mengekalkan tahap asid amino homosisteina yang sihat* Melindungi sel dan membantu kandungan kolesterol pada tahap yang sihat.* Membekalkan vitamin B pada tahap yang sihat kepada jantung.* Merupakan sebahagian daripada diet yang seimbang dengan kandungan lemak tepu dan kolesterol yang rendah, dan mengandungi asid folik, vitamin B6 dan Vitamin B12 yang dapat mengurangkan risiko penyakit vaskular

Menjadikan mata, kulit dan rambut lebih sihat.
Menolong menjadi kulit, mata , gigi, gusi dan rambut lebih sihat.* Menolong menggalakkan kesihatan penglihatan, penglihatan pada malam, dan kesihatan mata.
Menjanakan tenaga yang mencukupi.
Memainkan peranan dalam penyerapan dan metabolisme protein dan karbohidrat .* Membantu dalam penukaran tenaga dan dalam penjanaan tenaga dari glukosa.

Menyokong sistem pengimunan.
Menyokong sistem pengimunan dan dengan meningkatkan fungsi sistem pengimunan.

Penghabus Radikal Bebas yang kuat.
Satu antioksidan yang unggul dengan nilai ORAC yang paling tinggi. Antioksidan membantu badan menentang radikal bebas yang bahaya dan juga menggalakkan panjang umur sel.* Bukti saintifik menunjukkan bahawa penggunaan vitaman antioksidan boleh mengurangkan risiko sesetengah jenis kanser.***
Sistem Pencernaan yang sihat.
Membantu menyokong sistem saluran usus yang normal dan sihat.*
. .
~***~Taman KoperasiBENA, IJOK~***~
~*~ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... ~*~