QURAN dan TerJemahan ~ PerHatikan Pesanan Allah dlm KiTabNya ini

AL QURAN

Listen to Quran
~*~*~*Al-Quran OnLine

18 February, 2011

Bekam Lintah ~ Terapi Lintah

LINTAH DAN PERUBATAN (Hirudo Medicinalis)

Penggunaan Klinikal

Penggunaan secara klinical pertama yang direkodkan terhadap lintah perubatan (Hirudo Medicinalis) berlaku kira-kira 2500 tahun yang lalu kerana gigitan lintah menyebabkan pendarahan luka kecil yang menyerupai venuos di kawasan tisu rosak, haiwan invertabrata kecil ini menjadi sangat bernilai kepada pembedahan plastic dan pembedahan pembinaan semula.

Lintah tersebut menhasilkan beberapa jenis bahan penting yang membantu dalam gigitan iaitu bahan anti pembekuan darah dan vasodilator setempat.
Bahan-bahan ini membolehkan pendarahan berterusan sehingga 48jam selepas lintah dipisahkan dari tempat luka.
Kelebihan yang ketara dan keselamatan penuh terapi lintah dikaji dari pengalaman manusia beratus tahun tanpa ragu.
Satu dari bahan pertama dijumpai dalam kelenjar liur lintah perubatan ialah hirudin (bahan yang menghalang proses pembekuan darah)

Kesan dari bahan aktif biologi keatas organisma hidup:
- menormalkan dan membaik pulih kitaran kapilari
- kesan anti-inflamasi yang amat cepat
- kesan anti stress dan adaptonege
- kesan immunostimulating dan immunomodulating
- anesthesia
- anti pembekuan
- kesan anti bacteria
- membaik pulih pertukaran endocelluar dan kesedaran pengunaan

mekanisma ini mempunyai karaktor setempat dan
menyeluruh

~*~*~*~

LINTAH

Apabila disebut lintah, perasaan geli, takut dan gerun antara persepsi yang membayangi fikiran, khususnya wanita yang sememangnya ‘alergi’ terhadap haiwan itu.

Bentuk tubuh sedikit berbulu, licin dan liat, malah dikenali sebagai ‘penghisap darah’ cukup untuk menimbulkan mimik muka berkerut, apatah lagi jika diminta memegang atau ‘bermesra’ dengannya.

Bagi yang biasa atau ‘bermain’ dengan haiwan daripada kelompok Filum Annelida atau cacing ini, lintah boleh dikatakan sejenis haiwan unik.

Jika satu ketika dulu lintah hanya menghuni sawah padi, kini lebih 300 jenis atau spesies lintah dari seluruh dunia dicari, malah ramai menternaknya untuk tujuan komersial.

Kelebihan yang ada pada lintah menjadikan haiwan itu ‘sasaran’ dan perhatian ramai. Bukan hanya berupaya merawat sakit kepala (migrain), resdung atau kudis, tetapi juga pesakit kanser payu dara, sakit pinggang, senggugut, gout, strok, kencing manis dan darah tinggi.

Menyedari khasiatnya, lintah hari ini digunakan dalam bidang perubatan, termasuk untuk proses pembekaman. Melalui cara itu darah kotor atau yang tidak diperlukan dalam badan boleh dibuang tanpa rasa sakit dan menyusahkan.

Sama ada kepala, leher, badan atau kaki, lintah boleh diletakkan di mana saja untuk mengeluarkan darah kotor sambil seseorang itu melakukan pelbagai kerja sementara lintah menjalankan tugasnya.

Percaya atau tidak, melalui proses itu, daripada bersaiz sebatang rokok, lintah boleh membesar dan bertukar saiz sehingga tiga kali ganda atau mencecah 20 sentimeter dengan kandungan darah kotor.


SEJARAH PERUBATAN LINTAH


Secara kasar, cuma 600 spesis lintah sahaja yang telah dikenal pasti hingga kini, tetapi hanya 15 jenis sahaja yang digunakan dalam perubatan. Lintah yang dikelaskan sebagai lintah perubatan, Hirudo Medicinalis, telah lama digunakan untuk merawat pesakit berabad lamanya.

Rekod dokumentasi yang pertama menggunakan Hirudo Medicinalis untuk tujuan perubatan bertarikh seawal zaman hippokrat. 

Menurut penulisan Sanskrit, Dhavantari, bapa perubatan India, mengatakan “ pegang madu disebelah tangan dan lintah disebelah tangan lagi”. Selain itu, terapi lintah juga digunakan dalam perubatan kuno cina. Lukisan lintah perubatan telah dijumpai dalam makam dukun-dukun. 
Terapi lintah dalam perubatan Greek boleh dijumpai dalam puisi Alexipharmacia karya Nicandros. Pakar perubatan Roman, Galen, mengelaskan terapi lintah sebagai kaedah untuk mencapai keseimbangan kesihatan. Di masa lampau, lintah dibuktikan sebagai kaedah paling berkesan dalam banyak kes perubatan terutama melawan rawatan luka. Negara Eropah pada dekat ke 18 dan 19 telah mengimport lebih 10 juta lintah setiap tahun untuk memenuhi permintaan yang tinggi.

Terapi bekam itu telah dikenali sejak kerajaan Sumeria berdiri, lalu berkembang di Babilonia, Mesir, Saba dan Persia. Namun. Menurut As Suyuthi, bekam berasal dari Isfahan. Jadi, sebelum Rasul SAW diutus pun pengubatan bekam telah ada.

Orang-orang Barat telah lama mengenal pengubatan dengan membuang darah, pada abad ke 18 mereka menggunakan lintah sebagai alat untuk berbekam.

Pada suatu waktu Perancis pernah mengimport 40 juta ekor lintah untuk keperluan itu.Lintah-lintah itu akan dilaparkan terlebih dahulu dengan tidak diberi makan, jadi bila ditempelkan pada tubuh manusia dia akan terus menghisap darah dengan begitu efektif. Setelah kenyang lintah itu tidak berusaha lagi untuk bergerak dan terus jatuh.

Rasulullah s.a.w. memilihkan, dengan wahyu dari-Nya, dari sekian banyak terapi yang ada pada waktu itu dengan terapi herba dan bekam. Baginda sangat menyenanginya. Terbukti dari seringnya baginda berbekam dan baginda mengungkapkan sebaik-baik pengubatan ialah berbekam.

Asal Usul Lintah

Kesabaran Nabi Ayyub a.s. dan asal usul Lintah
Nabi Ayyub bin ‘Ish bin Ishaq a.s., adalah bangsa Roma, sedangkan ibunya adalah anak Nabi Luth a.s. Ayahnya seorang yang kaya-raya, memiliki ternak;unta, lembu, domba, kuda, keledai dan himmar, tidak seorang pun di negeri Syam (Syria) yang dapat menyainginya dalam hal kekayaan. Ketika dia meninggal dunia, maka semua kekayaannya itu diwariskan kepada Nabi Ayyub a.s.Nabi Ayyub a.s. telah menikah dengan Siti Rahmah, anak Afrayim putra Nabi Yusuf a.s. 
Dan Allah telah mengurniakan mereka 12 kali kehamilan yang tiap-tiap kali hamil melahirkan 2 orang anak, seorang lelaki dan seorang perempuan. Kemudian dia diutus oleh Allah kepada kaumnya, dan mereka adalah penduduk Hauran dan Tiih. Allah Ta’ala menyempurnakannya, dengan budi-pekerti yang baik, lemah-lembut selama orang tidak menyalahi,mendustakan dan mengingkarinya dalam kemuliaan dirinya dan kedua orang tuanya, ayah dan ibunya.
Nabi Ayyub a.s. mempunyai meja makan yang khusus disediakannya untuk tamunya; orang-orang fakir miskin dan tamu lainnya.
Dan Nabi Ayyub a.s. terhadap anak yatim itu ibarat seorang ayah yang kasih dan penyayang, terhadap janda seperti suami yang memperhatikan kasih-sayangnya, dan terhadap orang-orang yang lemah seperti halnya saudara yang mencintai dengan kasihnya. Dengan nikmat yang diberikan Allah,NabiAyyub a.s. tampak tidaklah lupa sedikit pun hatinya bersyukur, serta lidahnya tidak lupa berzikir kepada Tuhannya.
Maka Iblis dengki kepadanya, seraya berkata: “Sungguh Ayyub telah berhasil di dunia dan akhirat, dan Iblis ingin merusak salah satu atau kedua-duanya;dunia dan akhirat tersebut. Lalu Iblis terkutuk,disaat itu naik ke langit yang ketujuh dan berhenti dimana dia dapat sampai, pada suatu hari dia naik sebagaimana biasa, maka Allah Yang Maha Perkasa berfirman kepadanya:
”Hai Iblis terkutuk, bagaimana engkau melihat hamba-Ku Ayyub? Apakah engkau dapat mengambil daripadanya manfaat walaupun sedikit?”
Kata Iblis:
“Tuhanku, sesungguhnya Ayyub mau menyembah-Mu kerana Engkau telah memberinya kelapangan hidup (harta yang berlimpah) dan kesihatan;kalaulah tidak kerana hal itu tentu dia tidak menyembah-Mu , maka dia sebenarnya hamba kesihatan.” 

Firman Allah Ta’ala kepada Iblis:
“Engkau dusta, sesungguhnya Aku Maha Mengetahui bahwa sesungguhnya dia menyembah Aku serta berterima-kasih kepada-Ku, walaupun dia tidak mempunyai kelapangan rezeki di dunia. 
Kata Iblis:
“Tuhanku,berilah aku kekuasaan untuk menggoda Ayyub; maka perhatikanlah bagaimana aku membuatnya lupa mengingat-Mu dan menyibukkan dia dari beribadah kepada-Mu.” 

Maka Allah pun memberikan kekuasaan kepada Iblis terhadap segala sesuatunya, kecuali jiwa dan lidah (ucapan) Nabi Ayyub a.s.
Maka Iblis pun kembali dan menuju ke tepi laut, lalu berseru dengan seruan yang sangat keras, sehingga semua bangsa Jin, baik yang laki-laki maupun yang wanita berkumpul di sisinya seraya berkata:
”Apakah gerangan yang menimpa kamu?”
Iblis menjawab: 
"Sesungguhnya saya telah mendapat kesempatan yang belum pernah saya peroleh seperti hal ini, semenjak saya telah berhasil mengeluarkan Adam dari sorga. 
Maka oleh sebab itu, bantulah saya dalam memperdayakan Ayyub.” 
Maka mereka cepat-cepat bertebaran dan membakar serta merusak semua harta kekayaan Nabi Ayyub a.s.
Lalu Iblis pergi menemui Nabi Ayyub a.s. yang dia sedang berdiri menunaikan solat di dalam rumah ibadatnya. 
Kata Iblis: “Apakah engkau tetap menyembah Tuhanmu dalam keadaanmu yang kritis ini, sesungguhnya dia tuhanmu telah menuangkan api dari langit, yang memusnahkan kekayaanmu, sehingga semuanya menjadi abu?” 
Nabi Ayyub a.s. tidak menjawabnya,sampai dia selesai merampungkan solatnya, lalu berkata: “Alhamdulillah,Dia yang telah memberikan kurnia lalu mengambilnya pula dari saya.”Lalu dia bangkit kembali memulai solatnya.
Maka Iblis pun kembali dengan tangan hampa, serta merasa terhina dan menyesali terhadap kegagalannya. Dan Nabi Ayyub a.s.itu mempunyai 14 anak,lapan orang lelaki dan enam orang perempuan. Kesemua mereka makan setiap harinya di rumah-rumah saudaranya. 

Maka berkumpullah para setan dan mengelilingi rumah itu serta melemparkan kepada anak-anak Nabi Ayyub a.s.sehingga mereka itu mati semuanya di satu meja makan.Maka Iblis pergi kepada Nabi Ayyub a.s. sedangkan dia (Nabi Ayyub a.s.) dalam keadaan berdiri menunaikan solat.
Kata Iblis: “Apakah engkau tetap menyembah Tuhanmu, dan sesungguhnya Dia telah melempar ke rumah dimana anak-anakmu berada, sehingga mereka mati semuanya?” 
Nabi Ayyub a.s. tidak menjawab sedikit pun, sampai dia selesai mengerjakan solatnya.Lalu Nabi Ayyub a.s.berkata:
“Hai Iblis terkutuk, Alhamdulillah, Dia yang telah memberi dan mengambilnya pula dari saya. Semua harta dan anak adalah fitnah untuk laki-laki dan wanita, maka Dia (Allah) mengambil dari saya, sehingga saya dapat bersabar lagi tenang untuk beribadah kepada Tuhan saya.” 
Iblis pun kembali dengan tangan hampa, rugi besar dan terkutuk.

Lalu Iblis datang kembali, sedangkan Nabi Ayyub a.s. sedang mengerjakan solat. Maka ketika Nabi Ayyub a.s. sujud, Iblis meniupkan dihidung dan mulutnya sampai badan Nabi Ayyub a.s. berkembang dan berpeluh yang banyak sekali dan dia merasa badannya menjadi berat. 

Berkata isterinya Siti Rahmah: “Ini semua adalah dari sebab kesusahanmu terhadap harta yang telah musnah dan anak-anak yang telah mati, sedangkan engkau tetap beribadah diwaktu malam dan berpuasa diwaktu siang tanpa henti-hentinya. walaupun sesaat, dan engkau masih juga tidak merasa cukup.”Lalu Nabi Ayyub a.s.terkena penyakit kudis pada seluruh tubuhnya, mulaidari kepala sampai kekakinya, bahkan mengalir dari badannya darah bercampur nanah serta berulat yang berjatuhan dari kudis di badannya.Sampai-sampai sanak-keluarganya dan teman-temannya, menjauhkan diri daripadanya.

Nabi Ayyub a.s. mempunyai tiga orang isteri; maka yang dua meminta cerai dan dia pun menceraikannya dan tinggal satu sahaja isterinya iaitu Rahmah yang selalu melayaninya siang malam. Kemudian datanglah para wanita tetangganya seraya berkata: “Hai Rahmah, kami semua takut kalau penyakit suamimu Ayyub akan menjalar kepada anak-anak kami.Maka keluarkanlah dia dari lingkungan kita bertetangga ini, dan kalau tidak maka kami akan mengeluarkan engkau dari sini dengan cara paksa!” Maka Siti Rahmah pergi dengan membungkus pakaiannya, serta membawanya (Nabi Ayyub a.s.). Dan dia menggendong Nabi Ayyub a.s. dipunggungnya sedangkan air mata mengalir dipipinya serta pergi jauh sambil menangis ke bekas rumah yang sudah rusak yang dijadikan tempat pembungan sampah dan meletakkan Nabi Ayyub a.s. di atas sampah. 
Lalu keluarlah penduduk desa itu dan mereka melihat keadaan Nabi Ayyub a.s. maka mereka berkata:
“Bawalah suamimu itu jauh-jauh darikami , kalau tidak maka akan kami bawakan anjing-anjing kami, biar memakannya.
”Siti Rahmah pun membawanya sambil menangis ke tempat yang jauh dan meletakkannya di tempat itu. Kemudian Siti Rahmah pergi kesebuah desa,maka Nabi Ayyub a.s. memanggilnya:
“Kembalilah engkau, dan saya berpesan kepadamu, seandainya engkau hendak pergi bebas dariku dan akan meninggalkan aku di sini.” 
Kata Siti Rahmah: “Engkau jangan kawatir, wahai suamiku; sesungguhnya saya tidak akan meninggalkan engkau selama hayat dikandung badan.” 
Siti Rahmah lalu pergi ke sebuah desa dan bekerja setiap hari memotong roti dan dia dapat memberi makan suaminya Nabi Ayyub a.s. Lalu hal itu diketahui oleh penduduk desa itu, bahwa dia adalah isteri Nabi Ayyub a.s. Maka mereka tidak mau lagi memberinya pekerjaan, bahkan mereka berkata; “Pergilah engkau jauh-jauh, kerana sesungguhnya kami merasa jijik kepada mu.
Maka Siti Rahmah menangis dan berdoa: “Ya Tuhanku, Engkau telah melihat keadaanku, sesungguhnya terasa sempit dunia ini bagiku, sedang orang-orang telah merendahkan kami di dunia ini, maka janganlah Engkau kiranya merendahkan kami di akhirat kelak, ya Tuhanku. Mereka telah mengusir kami dari rumah kami di dunia, maka janganlah kiranya Engkau mengusir kami dari Rumah Engkau kelak di hari Kiamat.”
Adalah Nabi Ayyub a.s. tiap-tiap ada ulat yang terjatuh dari badannya, maka diambilnya dan diletakkannya kembali dibadannya, dan dia berkata: “Makanlah olehmu semua apa-apa yang telah direzekikan kepadamu oleh Allah Ta’ala.”
Maka tidak tertinggal dagingnya dan hanyalah tinggaltulang belulang,yang dilapisi kulit dengan jaringan saraf saja yang kelihatan. 
Apabila matahari menyinarinya, maka sinar itu seakan-akan tembus dari bahagian depannya kebahagian belakangnya. Dan yang tinggal dari bahagian badannya yang tetap utuh adalah hatinya dan lidahnya. Hatinya tidak pernah kosong dari rasa syukur kepada Allah dan lidahnya tidak pernah diam dari berzikir kepada Allah. 
Diriwayatkan yang Nabi Ayyub a.s. mengalami sakit seperti itu selama 18 tahun.
Pada satu hari Siti Rahmah berkata kepada Nabi Ayyub a.s.: “Engkau adalah seorang Nabi yang mulia terhadap Tuhanmu, seandainya engkau berdoa kepada Allah Ta’ala supaya Allah menyembuhkanmu?” Kata Nabi Ayyub a.s. kepada Siti Rahmah: “Berapa lamakah kita telah hidup senang?” 

Kata Siti Rahmah:”Delapanpuluh tahun.” Kata Nabi Ayyub a.s.: “Sesungguhnya saya berasa malu kepada Allah Ta’ala, untuk meminta kepada- Nya, sebab waktu cobaan-Nya belumlah memadai dibandingkan masa senangku.” Pada ketika dibadan Nabi Ayyub a.s. sudah tidak ada lagi daging yang akan dimakan, maka ulat-ulat itu saling memakan diantara mereka, hingga akhirnya tinggal dua ekor ulat , yang selalu berkeliaran dibadan Nabi Ayyub a.s. dalam usaha mencari makan daging, tidak mereka dapatkan kecuali hati dan lidahnya. 

Maka yang satu pergi kehati dan memakan hatinya dan yang lainnya pergi kelidah dan menggigitnya. Disaat itulah Nabi Ayyub a.s.berdoa kepada Tuhannya seraya berkata: “Sesungguhnya aku telah ditimpa bahaya yang dahsyat, sedang engkau Dzat yang Maha Pengasih.” Hal ini tidaklah termasuk dalam katagori keluh-kesah dan tidak pula dia berarti keluar dari golongan orang yang sabar. 
Oleh kerana itu Allah Ta’ala berfirman: “Sesungguhnya dia Kami dapatkan sebagai orang yang sabar.” Kerana sesungguhnya Nabi Ayyub a.s. itu tidak bersusah hati terhadap hartanya dan anak-anaknya yang telah hilang musnah, bahkan dia merasa susah kerana cemas terputus dari syukur dan berzikir kepada Allah Ta’ala. 
Maka seakan-akan dia berkata: “Tuhanku aku bersabar atas segala percobaan-Mu selama hatiku masih sibuk untuk bersyukur kepada -Mu dan lidahku masih dapat berdzikir kepada-Mu, dan apabila keduanya itu telah rosak (hilang) daripadaku, bererti terputuslah cintaku dan dzikirku pada-Mu. Maka aku menjadi tidak bersabar terhadap terputusnya keduanya itu, sedangkan Engkau Dzat yang Maha Pengasih lagi Penyayang.” 

Kemudian Allah Ta’ala memberikan wahyu kepadanya:
“Wahai Ayyub, lidah, hati dan ulat adalah milik-Ku, sedangkan rasa sakitpun milik-Ku, apakah ertinya susah?” Diterangkannya pula: “Bahawa Allah Ta’ala memberikan wahyu kepadanya:
”Sesungguhnya ada 70 orang Nabi yang meminta, seperti halmu ini daripada-Ku, dan Aku hanya memilih engkau sebagai tambahan kemuliaanmu,dan ini hanya bentuk lahirnya saja bencana, akan tetapi hakikatnya adalah cinta-kasih.” Dan sesungguhnya Nabi Ayyub a.s. merasa susah, kalau hati dan lidahnya dimakan ulat, kerana dia selalu sibuk bertafakkur dan berdzikir kepada Allah Ta’ala, kalau keduanya dimakan, maka dia tidak dapat lagi untuk bertafakkur dan berdzikir kepada-Nya. Lalu Allah Ta’ala menjatuhkan kedua ulat itu dari diri Nabi Ayyub a.s. maka yang satu jatuh di air, kelak menjadi lintah yang dapat menyebabkan orang sakit kekurangan darah, dan yang satu lagi jatuh di darat yang kelak menjadi lebah, yang mengeluarkan madu yang mengandungi obat untuk manusia.
Kemudian datanglah Malaikat Jibril a.s., dengan membawa dua buah delima surga. Kata Nabi Ayyub a.s.: “Ya Jibril, apakah Tuhanku masih ingat kepadaku?”
Kata Jibril: “Ya, dan Dia mengirimkan salam kepadamu, serta menyuruhmu memakan kedua buah delima ini, maka akan sembuh normal daging dan tubuhmu.” 
Ketika Nabi Ayyub a.s. memakan kedua delima itu, Jibril a.s. berkata: “Berdirilah dengan izin Allah!” Maka Nabi Ayyub a.s. pun berdiri.Jibril berkata lagi: “Berjalanlah dengan kedua kakimu.” Maka Nabi Ayyub a.s. memukul/hentak kakinya yang kanan ke tanah, sehingga keluarlah air hangat dan dia lalu mandi dengan air itu, kemudian dari kakinya yang kiri terpancarlah air dingin, sehingga ia minum dari air tersebut.Kemudian hilanglah segala penyakitnya, baik yang dibahagian luar maupun dibahagian dalam. Dan tubuhnya menjadi lebih gagah tegap dari semula,wajahnya lebih bersinar daripada bulan purnama. Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: 
” Bersabar satu saat, terhadap satu bencana, itu lebih baik
dari beribadah satu tahun.”

[Rujukan:Durratun Nasihin, oleh Usman Alkhaibawi]


Hadis dari Ibn Abbas r.a. menerangkan :

“Bahawa ada 3 cara pengubatan yang dilakukan pada masa Rasulullah SAW, yaitu : Madu (Al ’Asl), Berbekam (Al-hijaamah) dan Pemanasan (Al-Kayy) dan Rasul menghindari pengobatan Kayy”.

Hadits dari Ibn Abbas r.a. menerangkan : 
Bahawa ada 3 cara pengubatan yang dilakukan pada masa Rasulullah SAW, iaitu :
Madu (Al ?Asl), Berbekam (Al-hijaamah) dan Pemanasan (Al-Kayy) dan Rasul menghindari pengobatan Kayy?.
Dari riwayat lain yang bersumber dari Mujahid dari Ibnu Abbas disebutkan bahwa Nabi bersabda : ?Berubat itu dengan BERBEKAM?.
Madu menjadi dasar ubat-ubatan, terutama ubat yang berasal dari tumbuhan (Herba) yang organik dan tidak mengandung bahan Kimia . Bekam, menjadi dasar kepada Pembedahan, dan Api menjadi dasar kepada perubatan Laser.
Dalam Hadits lain riwayat Tirmidzi menerangkan : Bahawa ketika Nabi SAW dalam perjalanan Isra Mi?raj, Baginda bertemu dengan Malaikat yang memerintahkan supaya umat Muhammad SAW menggunakan Bekam sebagai kaedah rawatan penyakit... Pesan tersebut berulang-ulang sehingga Baginda Rasul takut hal tersebut menjadi Fardlu atas umatnya.
Rasulullah memuji orang yang berbekam : ?
Dia membuang darah yang kotor, meringankan tubuh, serta menajamkan penglihatan.. Allah menghususkan dalam satu tahun sebulan di bulan Ramadlan untuk mencuci, Rohani, dengan berpuasa.., jadi wajarlah kita mensucikan ,Jasmani, dengan ,Berbekam,..

Berbekam sebelum berpuasa akan lebih baik manfaatnya.

JENIS-JENIS PENYAKIT YANG DIGALAKKAN MEMBUAT BEKAM LINTAH

Posted by terapilintah on October 20, 2009 at 12:28 AM

 • JERAWAT
 • RESDUNG
 • GOUT
 • MAIGRAIN
 • DARAH TINGGI
 • DARAH RENDAH
 • KENCING MANIS
 • BEGOK
 • BENGKAK ANGGOTA BADAN
 • BERLAKU DARAH BEKU
 • SAKIT SENDI/LUTUT
 • HAID TIDAK LANCAR
 • BARAH BUAH DADA
 • SAKIT KULIT/JERAWAT BATU

Leech Saliva

Posted by terapilintah on October 20, 2009 at 12:43 AM

A simple principle lies at the heart of all hirudo-miracles. During the process of feeding, leeches secrete a complex mixture of different biologically and pharmacologically active substances into the wound. Hirudin is the best known component of leech saliva. Hirudin is sometimes used to describe all active substance in leech saliva. In reality, Hirudin refers only to one specific active substance in leech salive. Components of medicinal leech saliva that exert effects in the host's body are:

 • Hirudin-  Inhibits blood coagulation by binding to thrombin
 • Calin -Inhibits blood coagulation by blocking the binding of von Willebrand factor to collagen. Inhibits collagen- mediated platelet aggregation
 • Destabilase -Monomerizing activity. Dissolves fibrin. Thrombolytic effects
 • Hirustasin- Inhibits kallikrein, trypsin, chymotrypsin, neutropholic cathepsin G
 • Bdellins -Anti-inflammatory. Inhibits trypsin, plasmin, acrosin
 • Hyaluronidase- Increases interstitial viscosity. Antibiotic
 • Tryptase inhibitor -Inhibits proteolytic enzymes of host mast cells
 • Eglins- Anti-inflammatory. Inhibit the activity of alpha-chymotrypsin, chymase, substilisin, elastase, cathepsin G
 • Factor Xa inhibitor -Inhibits the activity of coagulation factor xa by forming equimolar complexes
 • Complement inhibitors- May possibly replace natural complement inhibitors if they are deficient
 • Carboxypeptidase -A inhibitors Increases the inflow of blood at the bite site
 • Histaminelike -substances Vasodilator. Increases the inflow of blood at the bite site
 • Acetylcholine -Vasodilator
 • Anesthetics -subsctance Anesthetic

Rawatan Terapi Lintah [Foto]

 

http://www.facebook.com/album.php?aid=114892&id=701338200&l=f560d086c0

As President of International Leech Therapy Association NZ, it's my pleasure to welcome you to Life Clinic Hirudotherapy & Healing.
I refer to all areas in my profession as 'Tools for Life' and Leech Therapy is another amazing 'Tool' available to all of us as a Natural Gift of Nature. With over 40 years of experience, I'm passionate about sharing my knowledge and provide this through my Leech Therapy Courses, which includes information of Health Benefits that can impact people's lives as discussed throughout my website and blog and many media interviews.
I'm committed to my Vision of Introducing and Teaching people around the world about all areas of Natural Therapy and Health Benefits using Leeches. My Courses are currently available in New Zealand and Australia.

Leech Therapy

Author: Alex  |  Category: Wierd
leech.JPG

Leeches have been used to treat patients for centuries. There are approximately 600 leech species which have been identified to date but only about 15 are used in medicine.

Leech therapy has been used in European countries since 18th and 19th centuries. Today, doctors use leeches for treating abscesses, painful joints, glaucoma, myasthenia, and to heal venous diseases and thrombosis. Medical leeches are used in plastic surgery, for improving brain circulation and for curing infertility. Some even claim that this could be an alternative acne treatment.

Potentially, this could be a business opportunity for those who are interested in alternative medicine.


PUSAT RAWATAN ALTERNATIF TERAPI BEKAM
LOT NO. 15A, TINGKAT 1, BILIK NO. 5,
JALAN 4/12, SEKSYEN EMPAT TAMBAHAN,
BANDAR BARU BANGI,
SELANGOR

013-3197008 (HISHAM)

Kementerian Kesihatan Malaysia
Bahagian Perubatan Tradisional & Konplementari
NO:20090406162
http://www.bekamlintah.com/


Peta Lokasi


Penunjuk arah : Paling mudah jika anda dari TOL BANGI,
Roundabout Pertama ikut arah jam 12, Roundabout Kedua ikut arah jam 12, Roundabout Ketiga ikut arah jam 3.

Lepas itu jalan terus lebih kurang 500 meter, tengok sebelah kanan jalan anda akan nampak kedai elektrik SENHENG.

Didepan anda ada trafik light, buat U Turn di situ dan menghala balik ke SENHENG.

Tempat Operasi di atas SENHENG tersebut.

Harap peta ini dapat memudahkan anda ke lokasi bekam.
Jika perlukan bantuan, sila hubungi: 013-3197008

Waktu Operasi

Waktu Pusat Bekam ini beroperasi adalah seperti berikut :
 • ISNIN - KHAMIS
  • 10.00 Pagi - 3.00 Petang
  • 5.00 Petang - 10.00 Malam
 • JUMAAT
  • 10.00 Pagi - 1.00 T/hari
  • 5.00 Petang - 10.00 Malam
 • SABTU / AHAD / CUTI UMUM
  • 10.00 Pagi - 10.00 Malam
SILA HUBUNGI 013-3197008 (HISYAM) UNTUK BOOKING MASA RAWATAN.
Caj Rawatan

 • Bekam Lintah
  • RM38 BAGI SATU JENIS PENYAKIT
  • PENGGUNAAN 1 - 3 EKOR JENIS LINTAH MENGIKUT JENIS PENYAKIT 
  • TAMBAHAN LINTAH = RM10 EKOR BAGI SETIAP SATU EKOR
  • TANPA HAD MASA DAN SEHINGGA LINTAH JATUH SENDIRI
  • LINTAH YANG TELAH DIGUNAKAN AKAN DIMUSNAHKAN.
  • TIDAK DIKITAR ATAU DIGUNA SEMULA.
 • Bekam Angin
  • RM8 BAGI SETIAP SATU CUP/MANGKUK

    
 • Bekam Darah
  • RM10 BAGI SETIAP SATU MANGKUK

~*~*~*~*~*~*~


Jenis Penyakit

1. Resdung

2. Maigrain

3. Gout

4. Tekanan Darah Tinggi

5. Tekana Darah Rendah

6. Kencing Manis
7. Barah Buah Dada

8. Senggugut

9. Sakit Sendi

10. Sakit Lutut

11. Kebas Kaki Tangan

12. Bisul
13. Jerawat

14. Sakit Belikat

15. Darah Pekat

16. Darah Beku

17. Kusta

18. Buang Darah Kotor
~*~*~*~


Kursus Bekam

KURSUS TERAPI BEKAM LINTAH
 • Pelajari teknik TERAPI BEKAM LINTAH dan jadikan ia sebagai sumber pendapatan sama ada secara sepenuh masa atau sampingan dimasa lapang dan hari cuti.
 • Rawatan Terapi Bekam Lintah sememangnya mendapat sambutan ramai dan hampir tiada saingan didalam perniagaan rawatan alternatif.
 • Dengan bayaran serendah RM380 anda akan diperturun segala kaedah Rawatan Alternatif Terapi Bekam Lintah.
~*~*~*~*~

Testimonial

TESTIMONI WARGA CG DAN CUSTOMER LAIN-LAIN

Stress dan isteri ada resdung serta sakit tengkok....


ok kasik testimonial dan pengalaman berjumpa tok bomoh lintah CG..rawatan bermula kol 2.00 ptg - 4.30 ptg

lepas balik dari sana, badan rasa ringan jer. walaupon mula2 aku rasa mcm takde apa2 effect, tp baru perasan lenguh badan dan sakit kepala aku dah hilang terus. sblm ni ada masalah nak tido siang sbb selalu bgn je sakit kepala cam nak meletop. balik je tadi letak badan terus lelap.. bangun je rasa ringan kepala.

bini aku lak sblm ni ada masalah pernafasan sensetip.. sinus.
ptg tadi dia kata dah ok... pernafasan dh lancar, tak mcm biasa tersangkut2.. dah tak sesak napas mcm biasa.
pastu dia dah seminggu sakit kepala.. tok bomoh kata stress. jadik rawatan stress pon dijalankan.. terus ilang sakit kepala dia.. tu yg selera dia bantai sup kambing mat top sorang2 sampai lupa nak ajak

ok tu je rasanya testi takat ni.. tunggu testi dr pajey lak..

p/s: tok, kim salam kat lintah tu.. insyallah pasni klu ada masalah leh dtg merawat lagi.

**************************************************

testi dari pajey - resdung (terasa benda bergerak dalam muka)

huhuu best tido...tak sempat nak gi kedai mattop...sebab rupe dah macam lanun...kih2...lepas bekam lintah syiokk ooo tido...rigan je badan.... selalu muka rase macam gatal2 pun dah ok...rase nye kenyang tul lintah tu semalam...melelh air liur litah tu isap darah...abis tempat duduk keta aku kena darah...kih2....memang best tido malam tdi

**************************************************

Dari warga CG- Brozul Cheras- datang dengan kawan...resdung..

bro,baru dapat on9 ni... Kenapa cal tadi?
hehehe...
best gak bekam lintah ni... layanz....
walaupun kegelian saya tahap gaban tp dapat dikontrol ngan muka yang cool...

Gambar takleh upload la bro.. segan...
dah la tersembur kapas 2 kali...

SELEPAS RAWATAN TAK INGAT BAPER LAMA. 20 MINIT KOT...
COZ RESDUNG TAK TERUK SANGAT...LINTAH DAH KENYANG...TUMBANG...

BALIK DARI TEMPAT EBOSS TAPAU BRIANI KAMBING & THEN BALIK UMAH MEMBER...

time ni mandi bukan men banyak darah kuar...
member tu muka dah macam eksiden...(nanti saya upload gmbar dia...)

Dah mandi kena beriani kambing, pastu terus tido...

bangun pagi dah rasa lain... BADAN RASA SEGAR,RINGAN,LANCAR PERNAFASAN...
EFFECT DARI BEKAM LINTAH. DARAH AUTOMATIK BERHENTI PAGI TADI.
TAK BERTANDA SANGAT PON PARUTNYA.(BANGUN2 RASA MCM NAK BERLARI PLAK..)

Kawan sorang ni,resdung teruk gak sekali migrain...
Eboss letak lintah 5 ekor lintah kat dia...

Pagi tadi bangun tido aku terus tanya dia Camne KEPALA,HIDUNG?
Dia kata ok... dah tak sensitif hidungnya...(Siap menyanyi lagi) KEPALA JADI RINGAN...

SO, sesapa ada penyakit RESDUNG or MIGraIn,GOUT,DARAH TINGGI,DARAH RENDAH, DLL blh la cuba BEKAM LINTAH NI...
INSYAALLAH ADA PERUBAHAN... Cal je Eboss 2....

Bro eboss, hari ni Opis saya dah kecoh pasal bekam ni...
No,tel Bro dah terlepas kat sorang makcik tu...dia nak bawa anak dia wat rawatan Resdung kat bro nnti...dia akan cal bro...
OK Bro? APA2 Calling,yg tadi cal tk angkat sory la... tgh melayan movie..

**************************************************

It was a very nice day for me(28/11).

Trip to JB was nice, on the way back(since I was early), SMS Bro Eboss to ask if can have lintah treatment at about 4.30pm.......was there and went home at about 6pm, took a good shower....then enjoyed a nice Beriani Kambing(SHIOK giler!!!).....potpet2 with members(and dapat strip tease show by Bawang2... ).

Went home, raining....slept like a baby....woke up 7am!!!!

For those who have not tried lintah, try it lar....it's effective......I insisted Bro Eboss to put on my betis cos many days standing (working on MS)....betis ASAM giler....after lintah, no more asam!!!!!!!!!!!!!

I stood and walked for more than than 10 hrs today.....

It's going to be my health maintenance program....tapi next time kena cari lintah yg graduate Univ(scanning lebih TAJAM!!!)...he he he he

. .
~***~Taman KoperasiBENA, IJOK~***~

No comments:

~*~ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... ~*~